Posted By: DeCourcy (modra JE dobra) on 'CZaddresses'
Title: Re: A to jee ta kraasnaa zeeme, zeme Ceeskaa...
Date: Wed Sep 17 12:39:04 2003
> > >
> > > sorry, ale co rikala segra, tak v USA neni zadne "americke" stravovani
> > ...
> > >
> > > ..je tam cinska, recka, italska, i ceska, polska, ..... kuchyne
> > >
> > >
> >
> > No ja bych to rozdeil na domaci a restauracni jidlo. Doma urcite je
> > "americke"
> > stravovani, spousta tradicnich jidel a receptu, ale fakt je ten, ze v
> > restauracich je to vyber ze vsech svetovych kuchyn. Spousta americanu o
> > weekendu proste nevari a zajdou si do restaurace, tak asi potrebuji zmenu
> a
> > chteji poznat neco novyho :-)
>
> No, taky si prisadim :-)
> S pomerne dost americanama jsem bydlel, o jejich stravovacich navycich nemam
> nejmensi idealy.
>
Otazka je s kym jsi bydlel. Bydlel jsem dlouhou dobu s mladejma lidma a vecere
byla stylem tunak + majoneza (=tuna sandwich) anebo rajsky protlak + voda (=
tomato soup).
Stejne tak jsem obcas pobyval na navesteve u ruznych starsich znamych a
dostalo se mi maximalniho kulinarskeho poteseni a ruznych dobrych jidel.
> K tomu vareni - americani nejen o "weekendu", ale vseobecne, temer nevari.
> Drtiva vetsina z nich to neumi. Kdyz jsem pekl kure, byl jsem za boha.
Nevim , kde beres jistotu ze drtiva vetsina to neumi. Jestli zase neporovnavas
neporovnatelne. Pokud si odpustis mlady lidi (ktery u nas ani v US casto moc
varit neumi) - kucharina pokud se ji nevenujes profesionalne je vec, kterou se
ucis s zivotem a trva to dlouho let. Nepocitam li dal chlapy, kteri se
vetsinou venuji sve profesi a moc se vareni nevenuji (ti cesti navic na to
nemaji cas, protoze vecery prohnijou v hospode), tak mi zustanou zeny ve
strednim veku - ty vari nejcasteji. A nevisml jsem si, ze by nektera v Americe
neumela varit, o vetsine uz ani nemluve.
> Klasicke americke nerestauracni jidlo (alespon podle mych zkusenosti, bude
> samozrejme existovat spousta vyjimek) je ten jejich bily sladky chleba
> hozeny
> do mikrovlnky s platkem skoro-umelohmotneho syra. Taky napr. umyvani nadobi
Jo, artificial cheese k nam jeste nedorazil. Americani maji volbu - bud usetri
a koupi si atificial nebo si priplati a bude to real.
U nas by ten artificial byl urcite asi 10x drazsi nez real a kupovali by si to
jen bohaci ze zvedavosti :-)
Vzpominam si, kdyz k nam dorazily mikrovlnky. Byly cca 3x drazsi nez v US :-)
> A nakonec jeste poznamka k americke kuchyni - uprimne receno pochybuji, ze
> neco takoveho existuje. I ten hamburger se jmenuje podle Nemcu :-). Nastesti
>
Americka kuchyne ma spoustu unikatnich a tradicnich receptu. Mozna je neznas.
A mozna ti ceska kuchyne pripada mnohem bohatsi, protoze v kazde restauraci ti
nabidnou steak, vynasob to trema (kureci, veprovy, hovezi), vynasob to ctyrma
(s ryzi, s hrankolkama, s kroketama, s americkejma bramborama) a v asijskem
bistru jeste dalsima trema (chcete horcici, kecup nebo tatarku?) a mas hned 36
tradicnich ceskych jidel.
>
> DrS
I'vE NeveR BeeN So
CoLoRFullY-See-ThrouGh-HeAd BefoRe
I'vE NeveR BeeN So
WondeRFullY-mE-YoU-WanT-SomE-MorE D e C o u r c y