Posted By: snake (:q!) on 'CZbeingnice' Title: Re: Lego Date: Fri Jan 19 13:47:28 2007 > Nojo, ale pred 35 lety se nevyrabelo tak masivne z plastu. > Takovejhle starej mixer je mechanicka vec s kovovymi prevody a neco to > vydrzi. > V dnesni dobe taktez muzes koupit inteligentni kvalitni zbozi. Ale priplatis > si. Myslim, ze zas tak uplne pravdu nemas. Ono totiz doslo ke zmene paradigmatu a dnes lide skutecne bezne veci spotrebovavaji. Mikrovlnky se dnes uz davno nevyplati opravovat, proste se "spotrebuji". To je jeden podstatny a asi nejpadnejsi duvod. Druhy vidim ve slozitosti zbozi. Ona ta dodana inteligence, ktera musi mit nejakou vlastni vyhodnocovaci logiku (treba nejakej jednoduchej fuzzy system) pridava samozrejme na pravdepodobnosti selhani (i kdyz bude mit kazda soucastka stale stejnou a velmi nizkou pravdepodobnost selhani, cely system s rustem slozitosti, a tedy "poctu prvku", pujde svou spolehlivosti pak do kelu). Takze s tim priplacenim je to dost mizerne. Delaji se sice veci mene kvalitni a vice kvalitni, ale i ty vice kvalitni jsou proste slozitejsi a maji vetsi chybovost. Vyresit to jde snad jen kupovanim profi zbozi, samozrejme jen tam, kde je takove k dispozici, ale ten priplatek je pro bezneho smrtelnika neunosny. Profi zehlicka, profi pneumaticke kladivo, profi pracka, ale konec koncu i profi fotak - to vse nestoji o procenta vice, ale typicky 10x vice. Pneumaticke kladivo na hrani s kouskem zdi stoji par tisic, profi kladivo (vypada vlastne "uplne stejne", aspon pro laika) stoji 60 litru. Zehlicka priblizne 20, pracka odhadem 50 az 100. Stejna velikost, stejne parametry, jen holt minimalne o rad lepsi spolehlivost. A navic krome ceny budes mit vzdy takove vyrobky problem shanet, protoze je to preci jen dost uzkoprofilove zbozi (profici vedi, kam si pro ne dojit, ostatni to vedet nepotrebuji). > Jo, stara pracka vydrzela do te doby nez ji prorezla vana nebo zpuchrely > draty. Ale na druhou stranu pri kazdem spatnem vyvazeni pradla vesele > cestovala po mistnosti. Tak to asi nepamatujes ty opravdu stary pracky. Fungovaly na jinem principu(virive? ci jaxeto....) a navic od zdimani tu byla prave zdimacka. A ma to samozrejme logiku, to jen dnesni vyrobci Ti vnucuji pracku s maximalne 1600 otackami, co stejne nevyzdima pradlo tak dobre jako ta Perla (aby ne, pradlo si tam proste usporadas rucne [osa rotace je narozdil od beznych ceskych pracek vertikalni, nikoli horizontalni] a zdimat to nechas take jak dlouho potrebujes; pritom to kupodivu zadny velky casovy privazek rozhodne neni). Stejne tak fotaky, co nataceji video, tiskarny, ktere umi scanovat a faxovat, pilky, ktere umi sroubovat sroubky, lednicky, co umeji upeci kure a zachody, ktere se vykakaji za vas;-). Nekdy je holt marketing daleko silnejsi nez ucelnost, ti "vseumelove" jsou asi dostatecny priklad. A dnes holt prodava design a marketing, nikoli schopnosti a spolehlivost... snake P.S. Jeste jeden priklad. Deda byl/je reznik a ma odhadem 60 let stary brousek. Ci jaksetomu... Proste kus nejakyho abrazivniho kamene zabrousenyho do tvaru kotouce, k tomu klicka, ctyri nohy a konec. Driv nam vzdycky pri navsteve brousil privezene noze (pripadne i sekeru apod.). Myslim, ze kdo neco takoveho nezazil, nema sanci pochopit. Noze byly tak neuveritelne ostre, ze se s nimi dalo lehce rezat skoro cokoli, vcetne napr. veci, co nejsou sice tvrde, ale rezou se presto blbe (napr. cerstvy chleb apod.). I ma pitoma zaviraci kudlicka ceske vyroby, zadny svycarsky nozik, byla ostra tak, ze se clovek, co na to nebyl zvykly, mel velkou sanci porezat (ve skutecnosti je ovsem ostry nuz vyrazne bezpecnejsi). Po nabrouseni tim velkym brouskem, kde mu nekdo vzdycky tocil klickou, noze jeste dobrusoval na ocilce a takovem malem kousku "kamene" ve tvaru, ktery kazdy zna z karborundoveho brousku na kosu/srp. A proc to vsechno pisu? Ten kamen se po nejake dobe spotrebuje, takze prace neni tak pohodlna ci je skoro az o drzku. Deda samozrejme zkousel sehnat kvalitni nahradu (jak toho velkeho kulateho kusu do toho mechanickeho kramu, kde je nutne tocit klickou, tak samozrejme i toho dobrusovaciho) - ale kde nic neni, ani smrt nebere. Proste se takovy kus neda sehnat, ty karborundove ksindly, co u nas prodavaji, jsou jen k smichu. Jednak jsou prilis hrube, takze nikdy nenabrousi ostri kvalitne, a za druhe ta hrubost zpusobuje, ze ubyvaji nesrovnatelne rychleji nez kvalitni kamenny (10x? mozna i vicekrat). Takze dal brousil na starem, ktery diky velmi silnemu vybrouseni vypadal az smesne, ale v cloveku to diky te zjevne poctivosti onoho vyrobku budilo az zboznou uctu. Ale jak rikam, museli byste to zazit, abyste pochopili, jake to je, sekat sekerou tak ostrou, ze kdyz po jejim ostri prejedete nehtem, sekera vam z nej kousek odskrabne (tim se da velice jednoduse i velmi spolehlive [a pritom naprosto bezpecne] ostrost nabrouseni zjistovat)...