Posted By: johanka (still in grad school) on 'CZchristian' Title: Re: Krestani a posedlost Date: Fri Jul 21 07:42:37 2006 Ahoj, > > Jeste nam tu chybi konzervativni katolik!!! > > Prihlasi se do tohoto kvadrantu nekdo? Priznam se, ze jsem celou diskusi nezvladla precist, ale jednoho konzervativniho katolika (jestli se tim mysli takovej ten zkostnatelej ;)) znam, je to muj velmi dobry pritel, takze ho muzu zvladnout trochu emulovat :). Nevim presne, co vsechno jste tu probirali a co je jeste zajimave a co ne, ale co se tyce jeho nazoru na partnerske a sexualni otazky (jinak je velmi vzdelany, prekladal spoustu krestanskych knih apod., takze predpokladam, ze vetsinu z toho ma necim podlozeny a neni to jen jeho osobni nazor): - predmanzelske souziti je fuj, do me porad hucel "uz se vdej", modlil se za nas, ze zijeme v hrichu (i kdyz jsem mu vysvetlila, ze se k tomu hrichu dostaneme tak 3x do roka ;)), docela jsme se kvuli tomu hadali, protoze si myslim, ze jemu nic neni do myho osobniho a sexualniho zivota a nema to co motat do svych rozmluv s bohem, on pry zase, ze mu do toho nemam co kecat, za koho se modli... - rozvod (asi je to to, co tady nazyvate odluka) je podle nej akceptovatelny, ale jen za predpokladu, ze si pak nikdo z nich nenajde nikoho noveho - takze kdo si najde, hresi. Kazdopadne tenhle postoj se mi libi, proste neco jsem slibila a stojim si za tim, ale pokud me ten chlap mlati, tak me nikdo nebude nutit setrvavat s nim v jedny domacnosti :) - o antikoncepci se se mnou odmital bavit, protoze to je asi neslusny tema nebo co :) (on sam soulozil 3x za zivot a ma z toho tri deti :)). Nemuzu se ubranit dojmu, ze hodne z techhle postoju je do znacny miry formovanejch i tim, ze on sam to manzelstvi a sex asi nema (a nikdy nemel) nic moc a potrebuje si zduvodnit, ze to delal spravne, ze nemel na vyber a tak... Pak mam jeste jednu znamou protestantku (nevim, co je presne zac, na krku nosi kalich :)), taky "dospelou" (> 40), s tou jsem nejaky vetsi debaty k temto tematum nevedla, ale velmi se lisil jeji postoj k tomu predmanzelskemu souziti - mela radost, ze se bereme, ale k tomu hned dodavala, ze "vy jste vlastne uz stejne zili v manzelstvi" (je to sousedka z baraku). Proste sice by do toho sama nesla, ale nema s tim problem. A jeste k sexu pred svatbou, kamarad, katolik, ale nepraktikujici, tvrdi, ze podle Bible (ale nevim, kde to tam je) je predmanzelskej sex OK, pokud to nem nasleduje to manzelstvi :). johanka