Posted By: chomer () on 'CZchristian' Title: Re: Ekumenka a kralicka Date: Mon Jan 21 23:42:30 2002 > > (Cimz nemam nic proti tomu, aby se Bible vykladala podle sveho kontextu, > > jen me unika, proc by zrovna tvuj vyklad [ktery se prici hebrejskemu > textu] > > tam mel sedet lepe). > > Pisu, ze druha varianta mi pripada (...), nikoliv ze vim, co tim melo byt > vyjadreno. Proste to tak, samozrejme subjektivne, vnimam. A proc si myslim, > ze se to tam hodi lepe? Pisen pisni je popisem vztahu mezi muzem a zenou, a > to od ranneho stadia, kdy spolu zacinaji chodit. Kdybych ja byl holka a > precetl si text v ekumence, zacal bych asi resit, jestli ta laska, o ktere > se > tam pise, je moje laska k milemu, nebo jeho laska ke me. Proc by se to nemohlo vztahovat k 'obema smerum'? Copak clovek nemuzu rozpoutat lasku taky v sobe? Nebo tim, ze ji rozpouta v sobe i v tom druhem? atd... Navic, je bezpodminecne Pisen jenom veci vztahu mezi muzem a zenou? (A je to veci bezpodminecne vztahu? Co emoce, ty tam nejsou? A erotika?) Hodne me pripada, ze sis vybral jednu moznost pochopeni/ vykladu toho textu a tu povazujes za jedinou spravnou a podle ni (zpetne) rikas, jaky by ten text mel byt. > Naproti tomu > kralicka dava lepsi popis, jak se vlastne ta holka ma chovat. Nemyslim, ze by ten text byl nejaky navod. (Je to milostna pisen, samozrejme, ue jeji cetba muze cloveka vest k urcitemu jednani, ale rozhodne to neni predpis, jak co delat. Zrovna tak by se clovek mohl inspirovat nekterymi odvaznejsimi pasazemi, ze ano...) > To, ze ve versi 2:9 je lepsi mlady jelen, nez kolousek, to snad subjektivne > vnimas i ty, ne? Ne. Myslim, ze ze 'subjektivniho' hlediska muze byt dobre oboji. Osobne se mi vic libi 'kolousek', nevim proc, mozna ze je to poetictejsi, mozna proto, ze se zde pouziva jednoho slova jako tusim, ze bude i v hebrejstine a neprovadi se krkolomnosti (ktere me mimochodem docela vadi na ekumence - ale chapu, ze jsou zpusobeny snahou byt co nejpresnejsi). Chomer (chatid: opat) Nesnasim turisticke znacky, nenavidim minova pole a miluju poust....