Posted By: rs (Roman S.) on 'CZhealth'
Title: Re: Cukr
Date: Wed Aug 29 06:55:41 2007
> Vidis, a to ten text psal MUDr ;) Dam ti zdarma dobrou radu: drz se
(1) Tak jsem si to teda precetl. Clanek hovori o skodlivosti nadmerneho
slazeni a v tomto ohledu neprinasi nic prekvapiveho, skandalniho ani noveho.
Cukr je opravdu pri nadmerne a dlouhodobe zatezi v kombinaci s dalsimi
vecmi (jako nedostatek pohybu) nebezpecny jed. Napr. 70% amputaci koncetin
u nas jsou cukrovkari, mezi dalsi mile projevy pokrocile cukrovky patri treba
ztrata zraku.
Epidemie cukrovky druheho typu (= te ziskany zivotnim stylem) zachvacuje
Cesko, protoze uz jsme si zvykli prosedet cele dny v kancelari a ladovat se
precukrovanou kolou, ale jeste to neumime kompenzovat sportem a slusnou
stravou. (Napr. u nas v Olomouci je prakticky nemozne slusne se naobedvat
- kazda z mnoha restauraci v sirokem okoli kanclu vari tradicni tezkou
kuchyni nebo o nic lepsi evropskou cinu).
(2) Ovsem: o trinovem cukru je v clanku jen okrajova zminka bez jakehokoli
zduvodneni. Vsechny ty zle vlastnosti se vztahuji na jakykoli dodatecne
pridavany cukr, s belenim to nema co delat a nevidim duvod delat rozdil
mezi cukrem z repy (ktery se tady ji po generace) a cukrem z trtiny.
> jako
> cert krize klasickeho zdravotnictvi a nechod k alternativne naladenym
> doktorum
> nebo nedej boze tem, kdo praktikuji tradicni cinskou medicinu. Pokud nejsi
Alternativni medicina je predevsim byznys zamereny na lidi, kteri hledaji
unik z preracionalizovaneho sveta - a potrebuji pohladit na dusi. Nicmene
jedovatost nadmerneho slazeni bez pohybu ti potvrdi i kazdy obvodak.
> Jinak dekuji, za cele dva konstruktivni prispevky (med a Glukopur), i
> kdyz ani jeden produkt neni na obvykle pouziti v kuchyni (na peceni) vhodny,
> neb meni konzistenci testa. Bylo fakt naivni domnivat se, ze se tady dozvim
> neco kloudneho (trtinovy vs. tmavy repny cukr), protoze zdejsi osazenstvo se
IMHO je cukr jako cukr. Resenim neni pouzivat 10x drazi Jiny Cukr (tm), ale
nesladit zbytecne moc.
> o takova prizemni temata jako vyziva (navic zdrava, o hruzo!) ci ekologie
> (ekologicka stopa vyrobku) nezajima.
Ekologicka stopa cukru z Jizni Ameriky bude urcite mnohem drtivejsi, nez stopa
mistniho repneho cukru.
Btw, pro pestovani cukrovky-repy mape idealni podminky (je v ni snad nejvic
cukru na jednotku plochy v ramci Evropy). => minimum blokovane plochy a zateze
z obhospodarovani. Ale hlavne jde o ekologickou zatez z dopravy.
(Pro pestovani cukrovky-nemoci mame idealni podminky bohuzel take...)
-----
Ahoj! -----------
rs - Roman S. ---------------------------------------
===========================================================================