Posted By: rs (Roman S.) on 'CZhealth' Title: Re: Cukr Date: Wed Aug 29 06:55:41 2007 > Vidis, a to ten text psal MUDr ;) Dam ti zdarma dobrou radu: drz se (1) Tak jsem si to teda precetl. Clanek hovori o skodlivosti nadmerneho slazeni a v tomto ohledu neprinasi nic prekvapiveho, skandalniho ani noveho. Cukr je opravdu pri nadmerne a dlouhodobe zatezi v kombinaci s dalsimi vecmi (jako nedostatek pohybu) nebezpecny jed. Napr. 70% amputaci koncetin u nas jsou cukrovkari, mezi dalsi mile projevy pokrocile cukrovky patri treba ztrata zraku. Epidemie cukrovky druheho typu (= te ziskany zivotnim stylem) zachvacuje Cesko, protoze uz jsme si zvykli prosedet cele dny v kancelari a ladovat se precukrovanou kolou, ale jeste to neumime kompenzovat sportem a slusnou stravou. (Napr. u nas v Olomouci je prakticky nemozne slusne se naobedvat - kazda z mnoha restauraci v sirokem okoli kanclu vari tradicni tezkou kuchyni nebo o nic lepsi evropskou cinu). (2) Ovsem: o trinovem cukru je v clanku jen okrajova zminka bez jakehokoli zduvodneni. Vsechny ty zle vlastnosti se vztahuji na jakykoli dodatecne pridavany cukr, s belenim to nema co delat a nevidim duvod delat rozdil mezi cukrem z repy (ktery se tady ji po generace) a cukrem z trtiny. > jako > cert krize klasickeho zdravotnictvi a nechod k alternativne naladenym > doktorum > nebo nedej boze tem, kdo praktikuji tradicni cinskou medicinu. Pokud nejsi Alternativni medicina je predevsim byznys zamereny na lidi, kteri hledaji unik z preracionalizovaneho sveta - a potrebuji pohladit na dusi. Nicmene jedovatost nadmerneho slazeni bez pohybu ti potvrdi i kazdy obvodak. > Jinak dekuji, za cele dva konstruktivni prispevky (med a Glukopur), i > kdyz ani jeden produkt neni na obvykle pouziti v kuchyni (na peceni) vhodny, > neb meni konzistenci testa. Bylo fakt naivni domnivat se, ze se tady dozvim > neco kloudneho (trtinovy vs. tmavy repny cukr), protoze zdejsi osazenstvo se IMHO je cukr jako cukr. Resenim neni pouzivat 10x drazi Jiny Cukr (tm), ale nesladit zbytecne moc. > o takova prizemni temata jako vyziva (navic zdrava, o hruzo!) ci ekologie > (ekologicka stopa vyrobku) nezajima. Ekologicka stopa cukru z Jizni Ameriky bude urcite mnohem drtivejsi, nez stopa mistniho repneho cukru. Btw, pro pestovani cukrovky-repy mape idealni podminky (je v ni snad nejvic cukru na jednotku plochy v ramci Evropy). => minimum blokovane plochy a zateze z obhospodarovani. Ale hlavne jde o ekologickou zatez z dopravy. (Pro pestovani cukrovky-nemoci mame idealni podminky bohuzel take...) ----- Ahoj! ----------- rs - Roman S. --------------------------------------- ===========================================================================