Posted By: Roger (*:-)) on 'CZscience'
Title:     Re: Jak to funguje?
Date:      Thu Sep 11 07:58:23 2003

A ja jeste doplnim, protoze jsem se na to pred tydnem dival na internetu 
(hledejte thermopad na www.google.cz).
Jedna se o roztok octanu sodneho ve vode. Je to presny pomer, voda je jako 
obvykle soiucasti krystalicke mrizky v pevnem stavu. Pytliky, co mam ja, 
zatuhnou uplne na kamen. Ty celaskony jenom tak zgelovati (asi je tam vic 
vody). Ta teplota pri krystalizaci by se mela udrzovat na teplote tani toho 
octanu, coz je pry 56.4 stupnu Celsia. Jinde ale psali, ze to zavisi na tom, 
kolik tam je vody a ze to muze byt i vic, kdyz tam je vody min (asi pak 
cast krystalu ma jinou krystalickou strukturu - bezne se pouziva trihydrat).
Tady mame jeden ten pytlik deravy a ten octan z toho tece ven. To ma nekolik 
nevyhod. Zaprve to strasne smrdi po octu (octan sodny se vlivem CO2 pry 
rozklada na kyselinu octovou). Zadruhe je to strasne citlive na manipulaci - 
staci, aby vytekla kapicka, ta venku vlivem necistot zacne krystalizovat a 
reakce proleze dirkou dovnitr.
Taky jsem cetl, ze superpodchaldit (tedy ochladit pod bod tani) se da i voda a 
ze k tomu staci dostatecne cista sklenice (a cista voda asi). V tom pripade 
by ale pri lavinove krystalizaci udrzoval roztok teplotu 0 stupnu Celsia, coz 
moc zajimave neni ;-)

Roger 

Search the boards