Posted By: Quasimodo (Quasimodo) on 'CZscience' Title: Cukr Date: Mon Jan 12 18:50:19 2004 Zdar, ze teoreticky existuji pravotocive bilkoviny a ze veskery zivot na zemi je zalozen na levotocivych, to uz jsem slysel mockrat. A vy urcite taky. Ve Feynmenovych prednaskach jsem se ale docetl, ze existuji i pravo a levotocivy cukr. Prirodni je kompletne levotocivy. Ciste chemickou cestou se da vyrobit smes, kde je rovnomerne zastoupen levo i pravotocivy cukr. Ty je mozne od sebe separovat. Potud je jeste jasno. Ovsem pravotocivy cukr pry nemuze zadny zivy organismus na Zemi vyuzit. Zajimalo by me tedy, jestli je sladkej a pokud ano, co by to provedlo v tele diabetika - vsechna ta umela sladidla jsou pouze nedokonala chutova nahrazka, aspon jsem ten dojem ziskal, kdyz jsem si parkrat omylem "smlsnul" na diaproduktech. Mozna by to stalo za to. A co teprve kdyby existoval pravotocivy ethanol! :-) Jako abstinent to nedokazu pochopit, proc kdo pije, ale nebyla by mozna od veci whisky, kterou se nemuzes opit :-) (Nebo libovolny jiny destilat). Vyrobit pravotocivy protein (afaik) neumime, ale ten cukr jo. Mozna by to stalo za to zkusit. Nevite, jestli na tohle tema uz nekdy nekdo neco zkousel? - Clovek je nejpomalejsi zname zarizeni typu I/O. Quasimodo