Posted By: Quasimodo (Quasimodo) on 'CZscience'
Title:     Cukr
Date:      Mon Jan 12 18:50:19 2004

Zdar,
 ze teoreticky existuji pravotocive bilkoviny a ze veskery zivot na zemi je 
zalozen na levotocivych, to uz jsem slysel mockrat. A vy urcite taky.
 Ve Feynmenovych prednaskach jsem se ale docetl, ze existuji i pravo a 
levotocivy cukr. Prirodni je kompletne levotocivy. Ciste chemickou cestou se 
da vyrobit smes, kde je rovnomerne zastoupen levo i pravotocivy cukr. Ty je 
mozne od sebe separovat. Potud je jeste jasno.
 Ovsem pravotocivy cukr pry nemuze zadny zivy organismus na Zemi vyuzit. 
Zajimalo by me tedy, jestli je sladkej a pokud ano, co by to provedlo v tele 
diabetika - vsechna ta umela sladidla jsou pouze nedokonala chutova nahrazka, 
aspon jsem ten dojem ziskal, kdyz jsem si parkrat omylem "smlsnul" na 
diaproduktech. Mozna by to stalo za to. A co teprve kdyby existoval 
pravotocivy ethanol! :-) Jako abstinent to nedokazu pochopit, proc kdo pije, 
ale nebyla by mozna od veci whisky, kterou se nemuzes opit :-) (Nebo 
libovolny jiny destilat).
 Vyrobit pravotocivy protein (afaik) neumime, ale ten cukr jo. Mozna by to 
stalo za to zkusit. Nevite, jestli na tohle tema uz nekdy nekdo neco zkousel?
 
-
Clovek je nejpomalejsi zname zarizeni typu I/O.
                                                                 Quasimodo

Search the boards