Posted By: pavelc (and nothing else bothers,) on 'CZtramping'
Title:     Re: jakej varic?
Date:      Thu Jun 10 11:39:23 1999

Hmmm...
tazke co chces, bombu nebo varic?
bomba (mala) je takovej valec, ve kterym je plyn... a nejmenuje se VAR, alebrz 
treba .. uff jaxe menuje ten muj zlutej??? uz nevim..

VAR2 je varic (malinkej), takze vlatne jen horak, ventil, tryska a trei 
zahnuty silny draty (asi 2mm) na ktery se poklada  treba ten esus...

Ja mam VAR2 a tu vetsi ceskou napln (zlutou) a vydrzela mi 14 dni v pohode, 
jde o to, jak hodne varis... lepsi mozna je mit s sebou neco nahradniho, 
kdybys to spatne odhadl... Jo a je dobry, pri znovu-plnen9 to neplnit az po 
hrdlo, ale podle hmotnosti na hmotnost udavanou na obalu, aby ti to pak nekde 
v horku nebouchlo... (uz se to par lidem prej stalo)

U naplne je dobry zjistit si, jak je to s moznosti prorezaveni dna... pokud 
tam ta moznost je a nechces to na jedno pouziti, ale planujes nove plneni, 
tak bych doporucoval trvanlivejsi obal...

Cizi varice jsou lepsi, obvykle maj o neco vetsi spotrebua  vyhrevnost, a 
hlavne stabilitu (to plati o naplni, na kterou se to obvykla postavi) - tohle 
mluvi pro mensi naplne, ktery jsou nizsi a tim padem stabilnejsi, nejlepsi je 
napln s vyklapecima nozickama, plus nejakej dobrej varic, VAR2 je sice 
lehkej, malej a ma dost malou spotrebu, ale je vysokej a vubec dost 
nestabilni, dat na nej 5 kilo bych neriskoval... (tak maximalne 2.5 asi?)... 
pak bych doporucoval nejakej kryt, kterej chrani red vetrem, jinak muzes 
pocitat s tim, z ebudes 20 minut stavet ohradku z kamenu okolo varice, nez 
zacnes varit...(na ty cizi se daj snad primo koupit, opet VAR je na tom 
nejhur, ja ale VAR mam a holt musim dobre vybirat misto, kam ho postavim)...

Jinak co se cetnosti vareni tyce... v Rumunsku s emi osvedcil rezim: 4-5 lidi 
na jeden VAR, rano sypany mliko do vody plus vlocky, kandovany ovoce a tak, 
aby to bylo sladky (treba med), zahrat (mliko se rychleji rozpusit, rano je 
dobry mit do zaludkuy neco teplyho, kdyz je na kopcich chladno a je to 
psousta energie a neni to nic tezkyho)... pak az vecer, zady velky vareni, 
pokud mozno jidlo, ktery se cely vari v jednom esusu, nejaky polotovary, 
treba uvarit rejzi a do ni kydnout zavareny maso s omackou, nebo takovy ty 
pytlikovy omacky z pytliku ... takhle jsme za 14 dni spotrebovali tusim ty 
dve naplne... (na 4 lidi?) ale obcas jsme varili na ohni, vyjimecne, protoze 
to je pomaly a tak...
 

                                 PavelC

Search the boards