Posted By: KrupickaM (NATO se*u) on 'CZyummies'
Title: Zjevena pravda o vitaminu C
Date: Fri Apr 30 10:46:49 1999
Tahal jsem rozumy z potravinaru a ono se to vyplatilo.
Haklivost vit. C na kovy:
kovy katalyzuji premenu kyseliny askorbove na kys. dehydroaskorbovou (doufam).
Ktera sice porad ma antiskorbuticke ucinky, jenze mnohem, mnohem mensi.
Staci velice male mnozstvi kovu na rozlozeni velkeho mnozstvi vit. C.
Neznamena to ale, ze pokud si prekrojis pomeranc nozem, nezbude v nem ani
spetka vitaminu. To proste nezreaguje.
Jina vec by byla, kdybys dal pomerancovy juice do kovoveho hrnce nebo do
sklenene konve. Srovnanim po kratke dobe bys dosel k tomu, ze v tom hrnci moc
vitaminu nezbylo.
Haklivost vit. C na teplo:
Vitamin C se teplem rozklada. Mnozstvi rozlozeneho vitaminu se pry neda urcit
ani moc radove. Zalezi na hromade okolnosti, treba jine latky chrani pred
rozkladem vit. C tim, ze se rozlozi drive nez on. Potraviny jsou velice
slozite komplexy, kde se tohle neda obecne rict.
Presto je mozne tvrdit, ze pri soucasne spotrebe brambor v cechach neni vit.
C v nich obsazeny zanedbatelny. Pro ochranu pri vareni proto opravdu brambory
az do vrouci vody.
Presto zustava nejlepsim zdrojem cerstve ovoce, zejmena pak cerny rybiz (mi
teda moc nechutna). Samozrejme citrusy, potazmo sipky, ale ty se dlouho vari.
Ale i pri dlouhem vareni se proste cast vit. C nerozlozi. Ale zbude ho pry
doost malo.
Veselou hipervytamynozu preje
Martin
==-Martin Krupicka-===-krupickam@writeme.com-===-ChatNick: Mrqa-==