Posted By: KrupickaM (Ja mam balsoj pistaljet) on 'CZyummies'
Title:     Syrove fondue
Date:      Thu Jun 27 19:53:58 2002

Dnes se mi povedlo udelat domaci syrove fondue, takze pro ty z vas, kteri by 
chteli taky zkusit, prikladam postup:

Zakoupi se vino (aromatictejsi, bile), syr (aromatictejsi, tucny (aspon 
45%)), doma se splasi troska solamylu a lzice palenky.

Vino se naleje do nejlepe teflonoveho hrnce, zacne ohrivat, prisype se syr. 
Pomer je zhruba 1:1, trosku vic vina, takze na 10 deka syra 1 dl vina, nebo 
asi 1,2dl. Zahrivame, michame, ono to zacne delat takovou hroudu v zabarvenem 
vine, nicmene se nelekame a michame, ono se to zacne mirne poddavat. Kdyz po 
10 minutach ztratite posledni nadeji, ze se to kdy spoji, tak tam vlijete 
solamyl (cca lzice) rozmichany se studenou vodou. Intenzivne promichat, a 
ejhle, ono se to spoji v jednolity sliz. Trosku se tomu pomuze tou palenkou 
(oficialne Kirsch, mozno cokoli). Pokud je to moc huste, mozno doredit vinem.
Cilem je dosahnout velice hustou omacku, srovnatelne zhruba s cerstve 
uvarenym, jeste horkym pudinkem.
Samozrejme je nutno mirne ochutit, ja pouzil muskatovy orisek, drceny cerny 
pepr, trosku cesneku a samozrejme dle chuti prisolit. 
Konzumuje se za staleho prihrivani bud na specialnim udelatku nebo na varici, 
pripadne se to chvili ji, chvili ohriva, tak na stridacku, ale moc to 
nevydrzi, tak pozor :).

Pokud se s tim nechcete patlat, je mozno ve vasem oblibenem supermarketu 
zakoupit vyrobek svycarske firmy Tiger, ve variante Classic, nebo 
Appenzeller. Classic docela smrdi, ale je vyborny, App... smrdi uplne 
priserne a je jeste lepsi :) A priprava je trivialni, vymackne se to z folie 
a ohreje, za 2 minuty hotovo.

Konzumace - na vidlicky se napichuji kostky chleba (mozno nasucho 
osmahnout(toast)), maceji se v syru a pozivaji. Pripadne mozno jeste 
dochucovat lehkym ot~apnutim v drcenem koreni na zvlastnim malem talirku :)

Ohledne vina - lepe nejake levnejsi ceske (moravske) mlade, suche vino 
aromaticke odrudy. Rozhodne ne krabice a vino s motylem a tak. 

Syr by mel byt take aromaticky, at to neni jen tupa syrova hmota. Mnou dnes 
pouzity emental nebyl to prave, porad malo smradlavy, ani po mirne pomoci 
nivy. Ale dobre to bylo :)) Puvodne je pouzit syr Grue`re, ktery ale bude 
blbe k sehnani, nicmene ten emental (v jakekoli variante) dostacuje.

Fantazii pri dochucovani se meze nekladou, takze muze byt s houbami, mozna 
bych riskl tvaruzky, zeleny pepr, proste cokoli :)

Dobrou chut
Martin 
 
   ==- Martin Krupicka -===- martin@pinknet.cz -===- ChatNick: savec -==
   Signature last changed: 31.05.2000         --- nezbylo misto na citat 
   Signature administrator: martin@vscht.cz     --- jen seriozni nabidky

Search the boards