Posted By: Drs (Fortran je muj kamarad) on 'CZyummies'
Title: Re: Ryze v cinske restauraci
Date: Tue Apr 5 08:39:03 2005
> > > co pouzivaji sikmoocka za ryzi, ze ji jak v rychlojidelnach, tak v
> > > "klasicky" cinskych restauracich maji TAK DOBROU?
> > Rekl bych, ze to bude normalni rejze a ne ta, kterou nam porad cpou v
> > televizi. Myslim tu, co se nikdy nelepi. Expert je na to ankl Ben, ale
> pral
> > bych Benovi za trest, aby to sezral hulkama. Rejze, ktera se nelepi, se
> > hulkama ji dost blbe. B-)
> > Roumen
>
> No ja nevim jak v jakejch restauracich.
> Ale v asii se k vareni rejze pouzivaji takovy varice, co z venku vypadaji
> jako
> fritak. V podstate z toho vyleze klasicka dusena rejze, co se u nas delala
> (nez prisly pytliky) v kastrolu.
> V cinskych jidelnach budou asi pouzivat ryzi obycejnou z naseho kramu. V
> tech
> lepsich rozhodne primo specialne dovazenou. A to je pak nebe a dudy.
> Ptal jsem se jednou naseho tlumocnika (CZ-JP-EN). Tady u nas je proste
> rejze. Dlouhozrnna, kratkozrnna, co se rozvari nebo co se nerozvari. Zadnej
> vyber. Japonec by blil. Ovsem mame tu zase desitky druhu piv. No a oni maj
> zase desitky druhu rejze.
No ja v Japonsku byl a ryzi jsem tam jedl.
Musim rict, ze az tak velky rozdil oproti nasi jsem nepozoroval.
Tim "nase ryze" myslim normalni ryzi varenou v kastrolu, zadnou instantni nebo
pytlikovou. Nekde jsem cetl, ze pro Cinu/Japonsko se slechti ryze, aby se
lepila a drzela pohromade, kdezto druhy urcene pro vyvod do zbytku sveta zase
naopak - jednotliva zrnicka maji byt od sebe uplne oddelena. Ale v tom bych
videl jediny rozdil, myslim si, ze v chuti se to nijak nepozna.
Jina vec je Japonsky drceny caj, to se s cajem beznym u nas neda vubec srovnat.
> Ticcino
DrS
------------------------------------------------------------------
To jen aby rec nestala ...